©  Foto:

Turforslag: Herregårdsruten i Assens

Godser, herregårde & unik natur! Herregårdsruten tager dig med på en rejse gennem det fynske landskabs.

Turforslagets rutebeskrivelse

Herregårdsruten er en rejse gennem det fynske landskab på 660 km. opdelt i 14 etaper. De to etaper, der går igennem Assens, er på i alt 82 km.

Åben ruten på Google Maps her: Herregårdsruten i Assens.

Billeskov Herregård

Ruten starter i Nord ved Favrskov, hvor du kommer gennem Ørsbjerg skov/Brænde Ådal og tæt forbi herregården Billeskov og Barløseborg Golfklub, hvor der også er en lille restaurant.

Erholm Gods

Derefter kommer du igennem Kerte, og længere fremme af de krogede veje møder du Erholm Gods der har en af de bedst bevarede herregårdsparker. Parken er åben fra solopgang til solnedgang og der er cykelparkering ved indgangen. Om lørdagen er der Erholm Fødevaremarked i de gamle avlsbygninger i nærheden af godset. Fra Erholm Gods fortsætter Herregårdsruten sydpå mod Frøbjerg, hvor du med en lille afstikker kan besøge Frøbjerg Bavnehøj, som er Fyns højeste punkt og dermed giver mulighed for at se den smukkeste udsigt hele vejen rundt fra toppen. Om sommeren fylder Frøbjerg Festspil højen med dygtige skuespillere og glade gæster.

Krengerup Gods

Længere fremme af Herregårdsruten kommer du til Krengerup Gods, hvor du kan nyde de smukke bygninger og haven samt gå en tur på en af stierne i skovene. Der er gratis adgang til parken, hvor du skal følge de afmærkede ruter. I tilknytning til Krengerup Gods ligger Hørvævsmuseet og Škoda Museum Danmark.

Brahesborg Gods

Her passeres herregården Brahesborg, som blev bygget som renæssanceborg i 1656 af Jørgen Brahe. Han fik tilnavnet ”Den lille konge af Fyn”. Det blev ombygget i klassicistisk stil i 1756 og købt i 1828 af højesteretssagfører F.W. Treschow og har siden været i slægtens eje. Tag en afstikker gennem avlsanlægget og bemærk striberne i brolægningen oppe ved hovedbygningen. Det er hoveri-båse. Hver fæstegård havde sit felt på brolægningen, så fogeden let kunne overskue, om alle var mødt til hoveriarbejde.

Hagenskov Gods

Fra Brahesborg kører du videre til Assens og syd på mod Thorøhuse og til Hagenskov Gods. Hagenskov Gods, tidligere Frederiksgave, er en af Danmarks fineste klassicistiske bygninger, opført i 1775 af arkitekt Rosenberg. Slottet var sommerresidens for Prins Frederik 7., da han var guvernør over Fyn. Det imponerende slotsanlæg og ladegårdsanlægget med ridebane dannede ramme om flere scener i DR-serien og filmen “1864”, optaget i 2013. Slottet kan ses fra den offentlige vej gennem godset. Turen fortsætter forbi Dreslette Kirke og længere sydpå forbi Løgismose.

Løgismose Gods

Her kommer du til Løgismose Gods, som daterer sig tilbage til 1300-tallet, hvor det dengang omtaltes ”Løuitz mosze”. Siden 1965 har Løgismose Gods været ejet af Familien Grønlykke, og stedet er blevet et symbol for det gode liv, når det gælder måltidets mange glæder. Der er ingen offentlig adgang, men godset er også smukt at se på afstand. Du kommer tæt på Løgismose Skov, og her kan du finde Kafé Kammas, som er åbent hen over sommeren.

Damsbo Gods

Fortsæt ad Strandbyvej, hvor du kommer forbi Damsbo Gods. Damsbo Gods ligger smukt i den fynske natur med udsigt over Helnæs Bugt. Godset er omgivet af skov, mark og strand. Godset er privat beboet. Fortsæt videre til Jordløse Bakker. Herfra går ruten ind i Fåborg-Midtfyn Kommune og næste etape af Herregårdsruten.

 

Hele Herregårdsturen på Fyn

Se hele ruten på Fyn her: Kort over Herregårdsruten